Substancja słodząca. Może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru. Zastosowanie: do żywności
Kraj pochodzenia: Finlandia
Właściwości Ksylitolu:
Substancja słodząca pochodzenia naturalnego pozyskiwana z brzozy. Ma niski indeks glikemiczny (IG – 9), dlatego może być stosowany przez diabetyków. Idealny do słodzenia zimnych i gorących napojów oraz deserów. 
Ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo. Zaleca się stosować do 15 g Ksylitolu dziennie (ok. 5 łyżeczek). Nadmiernie spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Nie stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 240 kcal
1000 kJ
Tłuszcze
w tym kwasy tłuszczowe
< 0,1 g
< 0,1 g
Węglowodany*
w tym cukry
99,7 g
<0,2 g
Białko 0,19 g
Sól 0 g
*Węglowodany w postaci niskokalorycznych polioli
Masz pytania? - skontaktuj się z nami.